OLLES HÖRNA, V75 Romme 4 april
OLLES HÖRNA

OLLES HÖRNA, V75 Romme 4 april

för 2 veckor sedan

Andelstorgets travkunnige expert Olle Berntsson lämnar varje torsdag sin fullmatade V75-analys här i Olles Hörna på Andelstorget.se. Olles Hörna innehåller spetsanalyser, loppanalyser och fullständig rankning. Du kan följa Olle via det sociala verktyget Twitter @OlleBerntsson1.

På söndag avgörs V75 på Romme, nedan hittar du Olles enormt välgenomarbetade V75-jobb.

HÄR SPELAR DU V75 MED OLLE

 

     AVDELNING 1

       SPETSANALYS

6 Astronascente Zac har öppnat snabbt från springspår tidigare i karriären och är klar favorit till att sitta i ledningen i ett tidigt skede. Innanför återfinns inga startkanoner men 2 Choco Garline kan kliva iväg hyggligt och utifrån startar 7 Mio Flash som får stifta bekantskap med Adielsson.

 

SPETSFAVORIT: 6 ASTRONASCENTE ZAC

 

RYGG LEDAREN: 2 CHOCO GARLINE

 

SEKUNDÄRA SPETSHÄSTAR

 

2 CHOCO GARLINE

4 MARRE´S DREAMBOY

 

       LOPPANALYS

6 Astronascente Zac svek senast, men det var ju inte direkt givet att begära några stordåd heller. Det fattades en hel del och hästen var mest tungt tränad inför den starten och det fattades en del. Nu har det gått två veckor sedan den starten och det brukar göra ganska stor skillnad efter en lite tyngre träningsperiod. Han ska stå redo för en bra insats och möter ett passande sällskap där han vann spårlottningen gentemot de värsta konkurrenterna. Han har blandat och gett lite över full väg tidigare, men när han tävlar på topp krävs det en bra häst för att besegra honom utvändigt. Det finns konkurrenter som kan bjuda motstånd. Men de ska få svårt att röra den här Ready Cash-sonen om han är på väg mot formen som jag tror och det ser ut som att Björn kan få fuska bort lite av loppet.

 

10 Power Blaster är ett givet bud där bakom. Från läget är det upplagt för en ryggresa och efter ett tufft lopp senast är det inte otänkbart att även Mika Forss tar det lugnt om nu tränaren vill att hästen ska få ett lite snällare lopp. Det är faktorer som gör att det kan bli långt fram. Men samtidigt tar vi med oss att han höll väldigt bra på en 12-tid senast över full väg och han är härdad i tuffa gäng. 

 

2 Choco Garline är snabbast ut av hästarna innanför favoriten men får svårt att svara denne ändå.  Han är inte riktigt lika bra som de bästa i loppet, men med rygg ledaren och tempo bör han kunna vara med där framme och tampas ändå och stämmer det fullt ut är han skrällduglig.

 

4 Marre´s Dreamboy mötte några kulltoppar ifjol och gjorde det bra vid flera tillfällen utan att riktigt räcka till fullt ut. Kommer nu närmast från seger i årsdebuten där han efter en fin resa kunde spurta till seger åkandes i ett enklare sällskap och det var ett positivt intryck. Var han hamnar här är svårt att säga, men travar han iväg från sitt snäva spår och det löser sig kan han blanda sig i striden för Westholm låter väldigt tillfreds med honom för dagen och är småoptimistisk.

 

RANKING

A-HÄSTAR

6 ASTRONASCENTE ZAC

B-HÄSTAR

10 POWER BLASTER

4 MARRE´S DREAMBOY

2 CHOCO GARLINE

B/C-HÄSTAR

9 ICELAND RADIO

12 PRINC KNIGHT

C-HÄSTAR

1 CAIPIRINHA RAZZ

7 MIO FLASH

D-HÄSTAR

3 ROCKY RAUK

5 KNOWWHENTOHOLD´EM

8 ZENONE BAR

11 B.B.S.DAY DREAM

 

Björn Goop och 6 ASTRONASCENTE ZAC tippas i V75-1.

 

     AVDELNING 2

       SPETSANALYS

Lite lurig spetsstrid där Rosleff försöker hålla ut övriga bakom 2 Harvard Student. Det vankas jänkarvagn vilket kan förbättra startsnabbheten, men det blir ändå svårt då hon är lite trevande den första biten. Mitt bakom vingen laddas 4 La Mauresque samt 5 Daughterofdarkness. Sedan får jag för mig att Magnus A Djuse gör ett försök att kuppa sig till ledningen bakom 8 Queen Roc som är riktigt snabb i benen vid full laddning.

 

SPETSFAVORIT: 8 QUEEN ROC

 

RYGG LEDAREN: 5 DAUGHTEROFDARKNESS

 

SEKUNDÄRA SPETSHÄSTAR

 

5 DAUGHTEROFDARKNESS

2 HARVARD STUDENT

 

       LOPPANALYS

Jag har ju min lilla idé i det här loppet om att Magnus A Djuse kan köra sig till ledningen bakom Elfvings fuxa 8 Qeen Roc. Hon var väldigt fin i årsdebuten och spurtade enkelt till seger efter ett fint lopp i ryggar och jag tror att hon kan få en fin säsong som femåring. Det rör sig trots allt om en häst som har hävdat sig hyggligt mot några av de tyngsta kullkamraterna och hon är samtidigt även härdad mot äldre märrar. Elfving har form på stallet, Magnus är en toppkusk, hästen tillhör de bästa i loppet och läget är bättre än vad det ser ut på pappret!

 

Jag har dock respekt för några av motbuden och nämner främst 13 Love No Pain. Man brukar ha goda möjligheter att komma igenom rätt bra från det spåret i spårtrappor och så som hästen har sett ut på slutet är det givet att hon måste räknas. Hon spurtade sylvasst näst senast och följde upp det med en dödenskross mot från mellanvolten mot ärrade kämpar som Wollafur på Örebro. Upploppet mäter 205 meter på Rommetravet, vilket gynnar Melkkos häst.

 

9 Be The One har höga toppar och man minns ju insatsen efter lång vila på “Valla” i somras. Trots att hon blev hängandes i tredje och fick backas ned styrde Jorma på varvet kvar och hon gick sedan 1.11,2/1000 i rygg på en fruktansvärt stark Estelle Nordique på en snabb sommarbana. Hon blev hängandes från start senast och Claes fick backa, men såg väl inte sådär jättemodig ut under slutrundan och det såg ut att fattas lite fart. Bör vara lite bättre nu och läget är ej tokigt då hon har en förmåga att ofta bli hängande annars då hon saknar lite startsnabbhet. Vi får hålla koll på skoinfon för blir det barfota runt om är det riktigt “spännande” som de brukar säga i V75 Direkt. Hästen har gjort sina klart bästa lopp utan skor och är inte lika aktuell om ej så blir fallet.

 

11 Beauty Wind kanske inte är lika hård som ovanstående, men speed har märr´n och hon kommer närmast från en tredjeplats i ett klass 1-försök där hon gick i mål med lite sparade krafter bakom vinnaren Rotate. Klockan visade 1.10,8/800 med 10-fart upploppet ned och det blev ett perfekt lopp för henne. Här gäller det för Mats E Djuse att i ett stort fält tidigt hitta ned i andraspår, men löser det sig med positioner och hon får spara sin speed så är hon nog med och hugger om segern.

 

2 Harvard Student är ganska tuff av sig och öppnar klart bra utan att för den skull vara någon raket. Jänkarvagnen åker på nu och det kanske kan få henne att öppna förbättrat, men jag är tveksam till om hon kan ta emot de utvändiga vid laddning. Visst kan hon kanske få överta i ett andraskede av kuskarna bakom de lite mer begränsade hästarna, men jag tror knappast att Magnus A Djuse vinkar fram Rosleff till tät om han är före i starten. Det är en rätt stor och stark häst som är härdad mot hingstar och valacker, men jag tror nog att hon behöver spets för att besegra de speediga märrarna hon ställs mot här. Hon får det i alla fall bra mycket tuffare om hon ska vinna på annat sätt.

 

RANKING

A-HÄSTAR

8 QUEEN ROC

13 LOVE NO PAIN

11 BEAUTY WIND

B-HÄSTAR

9 BE THE ONE

B/C-HÄSTAR

2 HARVARD STUDENT

10 ISA

C-HÄSTAR

12 HIGHSURPRISE LADAY

15 MELLBY GUAVA

1 AILIHPHILIA

7 OTTILIA FRI

3 SHE FOLLOW ME

4 LA MAURESQUE

5 DAUGHTEROFDARKNESS

D-HÄSTAR

6 HUNDREPROCENT UP

14 STELLA PONA

 

     AVDELNING 3

 

       SPETSANALYS

Det kan nog gå undan en bit även här. 2 Mojo Express är kvick och höll ut Mandela Zon senast. Nu jänkarvagn på och Örjan lär prova framåt en bit. Utvändigt om sig återfinns 3 Epimetheus som är en lite bättre häst och denne har Örjan kört tidigare. Han öppnade riktigt bra från spår fem i december och “Uffe” lär göra vad han kan för att vara först framme och få överta från “ÖK”. Från spår mitt bakom bilen återfinns 5 Greta Journey, vilken är väldigt rask ut och konkurrenterna invändigt får vara snabba för att ta emot henne. Men med full laddning tror jag ändå att de kan lyckas.

 

SPETSFAVORIT: 3 EPIMETHEUS

 

RYGG LEDAREN: 2 MOJO EXPRESS

 

SEKUNDÄRA SPETSHÄSTAR

 

2 MOJO EXPRESS

5 GRETA JOURNEY

 

       LOPPANALYS

3 Epimetheus är ingen stjärna, men rätt hygglig och ganska rejäl av sig. Hästen avgjorde enkelt i spurten senast mot lite beskedligare motstånd och är under utveckling. Vid laddning är Hard Livin-sonen ganska kvick ut och min känsla är att Ohlsson laddar vad som går för att haka på Örjan invändigt och överta i ett tidigt skede. Det är dock inte alls något givet scenario då hästen kan bli lite vass om han trycks av, men jag väljer ändå att hålla det som huvudscenariot. Från spets ska det vara en rätt hygglig chans om hästen håller sig reglerbar, men det är ändå några tuffa emot nu och det är ingen betrodd som jag vill luta mig emot.

 

Tipsettan ges till 10 Digital Eye som var väldigt bra senast. Ja, det var i ett lopp där Zacapa underpresterade, men det förtar inte dennes prestation då han går med i andraspår och rundar fältet i spåren med 1.11,3/800 på respektingivande 1.13,2/2140 i årsdebuten. Bakspår med bra ryggar nu och kan Goop lifta med lär slutstöten bita bra även här.

 

4 Global Attention håller jag ganska högt och hästen har bevisat att han har en jäkla kraftfull avslutning om han får lifta med till 6-700 kvar. Bra spår nu och laddar konkurrenterna invändigt kan Erik trilla ned i andraspår omgående. Bör då vara med i striden och jag tycker att häst och kusk ska räknas väldigt tidigt i det här loppet.

 

12 Crank hade ingen tur i spårlottningen, men tillhör samtidigt tillhör hästen de bättre i fältet och tål spår. Senast besegrade han Under Armour trots galopp, och denne var ju rätt bra i sin efterföljande start. Bergh sover knappast bort det här loppet och kommer vara med i matchen.

 

2 Mojo Express rubbar inte de bästa i fältet med en resa i andraspår, men faller löpningsförloppet ut som jag tror kan det lösa sig bra och visst är han ett skrällbud från bra läge med “ÖK”.

 

11 Håna Am såg ju rätt fin ut under loppets gång senast på V75 och såg ut att kunna gå mot en fin slutplacering. Han stördes dock grovt av framförvarande 2 Illfindmywayhome som agerade väldigt knepigt och tappade all fart in i slutkurvan. Men hästen besitter bra kapacitet för klassen och gynnas om tempot hålls uppe.

 

Maharajah-sonen 7 Art Brown levererar jämnt och stabilt och kommer närmast från en dödensviktoria. Nu hårdnar motståndet och han riskerar att hamna en bit bak då han inte är särskilt startsnabb. Inget tidigt bud men hästen går även från kön och helt avsågad ska han inte vara. Vid bredare gardering.

 

RANKING

A-HÄSTAR

10 DIGITAL EYE

4 GLOBAL ATTENTION

B-HÄSTAR

12 CRANK

3 EPIMETHEUS

B/C-HÄSTAR

2 MOJO EXPRESS

11 HÅNA AM

C-HÄSTAR

7 ART BROWN

5 GRETA JOURNEY

8 STIERNHÖÖKS SIRI

D-HÄSTAR

9 JAGUAR C.BOKO

7 XTRA G.T.

1 VIKENS EASY

 

     AVDELNING 4

       SPETSANALYS

1 Arragon öppnar medel och 2 Guli Glöd bör ha bra chans att ta sig förbi om Lilius prickar starten. 3 Orvar Mollyn har inte öppnat mer än medel tidigare, men höll ut rätt snabba hästar för tre starter sedan och blir ordentligt kuskförstärkt med “BG”. Har viss chans på spets. Favorit till att nå ledningen är dock ändå, trots snävt spår, 4 Hugo Bäck som är väldigt kvick i ljusa stunder. 5 Grislefaksen G.L. har jag svårt att se vara med där framme och hugga direkt. Kommer Gunnar iväg bra Månlykke kanske han kan köra sig till ledningen en bit in i loppet.

 

SPETSFAVORIT: 4 HUGO BÄCK

 

RYGG LEDAREN: 2 GULI GLÖD

 

SEKUNDÄRA SPETSHÄSTAR

 

3 ORVAR MOLLYN

8 MÅNLYKKE A.M.

 

       LOPPANALYS

8 Månlykke A.M. är “Prinsens” arvtagare i Gunnars stall och det här är ett riktigt läckert kallblod. Han joggade undan konkurrenter som B.W.Rune och Steinfaks i årsdebuten och står nu 20 meter före Rune i det här loppet. Propositionen är därför milt sagt passande då han står “knallbra” inne i loppet och det finns väl egentligen inte mycket som talar emot. Det skulle väl vara det berömda epitetet att “ekipaget ska i mål” och det stämmer. Nu kan Gunnar Melander köra kallblod och när han har en kanonhäst med sig brukar det gå bra. Men jag hittar bättre spikbud i omgången till lägre procent och när Månlykke blir “megalampa” vill jag göra ett försök att fälla, men nöjer mig med att ta med en häst emot.

 

Det är 12 Roli Eld som nu ska tävla barfota runt om för första gången i Redéns regi och det kan bli bra! Jag minns hur jädra bra han var med den balansen från dödens på Odd Herakles för två år sedan i Unionskampen, då på 1.20,3 över full väg. Han har siktats mot det här loppet och sitter direkt i ett andraspår. Hamnar favoriten inte för bra på det bör Roli Eld kunna utmana om segern och som jag nämnt tidigare, Rommes upploppsraka mäter över 200 meter. Tufft motbud och dessa två bildar ett starkt lås.

 

RANKING

A-HÄSTAR

8 MÅNLYKKE A.M.

12 ROLI ELD

B-HÄSTAR

6 EMIL MOLLYN

13 B.W.RUNE

9 GULI RUBIN

B/C-HÄSTAR

3 ORVAR MOLLYN

4 HUGO BÄCK

C-HÄSTAR

5 GRISLEFAKSEN G.L.

15 ELD RASK

7 MINE

10 TANGEN PIRIL

D-HÄSTAR

1 ARRAGON

14 ART KJARVALD

2 GULI GLÖD

11 SJÖ ODIN

 

Gunnar Melander och 8 MÅNLYKKE A.M. tippas i V75-4.

 

     AVDELNING 5

       SPETSANALYS

Mattias Djuse laddar en bit bakom 1 Electrical Storm för att nå position. Lär dock ej kunna svara 4 Final Dream där Linda laddar rubbet. Utvändigt trycks även 5 Super Photo Bood av för att komma ned långt fram på innerspåret, samt 6 Vikens High Yield. Bergh kommer nog inte ge sig till han sitter i tät och det luktar en ganska tuff öppning.

 

SPETSFAVORIT: 6 VIKENS HIGH YIELD

 

RYGG LEDAREN: 4 FINAL DREAM

 

SEKUNDÄRA SPETSHÄSTAR

 

4 FINAL DREAM

7 FRANKLIN FACE

 

       LOPPANALYS

Det är kanske inte toppform och det kan bli ett ganska tufft första halvvarv, men det ser ändå väldigt bra ut för 6 Vikens High Yield som är en topphäst. Bergh kör tills han sitter i tät och när han kutade 1.13,6 över 2640 meter för två starter sedan, med skor på hovarna, bekom inte en låg 09-öppning hästen. Barfota runt om nu vilket är optimalt och de värsta konkurrenterna startar från bakspår. Sund “etta” i loppet, men med tanke på att jag anser att det finns bättre spikbud i omgången anser jag att han ändå kan vara värd att garderas. Det finns trots allt två ytterligare kanoner med i fältet och det får inte fattas för mycket om han ska hålla undan runt slutkurvan och upploppet ned, väl medveten om att det är en kämpe.

 

12 Digital Summit trodde jag hårt på senast men hästen var alldeles för laddad bakom vingen och Örjan kunde inte ladda. Hästen lade även bort krafter utvändigt ledaren under loppets gång och stumnade tidigt utvändigt en mycket bra Jaguar Dream. Nu hade han inte besegrat den hästen från utvändig position oavsett, men normalt sett ger sig inte Digital Summit så tidigt. Spår tolv nu kan kännas iskallt, men det behöver inte vara helt fel då han kan hålla sig mer lugn och kanske kan Örjan få ryggen på Cab Lane när han sätter in attacken? Ska oavsett ses med chans.

 

10 Cab Lane gjorde det bra i årsdebuten och Timo Nurmos låter mycket belåten med vart han har hästen för dagen. Han nämner att hästen är gynnad av täta starter och allt som allt låter det bara positivt. Spåret är vad det är och givetvis hade det varit optimalt om han hade haft framspår, men han går även bakifrån och tål att göra en del själv. Är ett givet bud i loppet och en av tre hästar som sticker ut.

 

4 Final Dream kan vara värd ett streck om man går utanför dessa tre. Hästen är spetsfavorit initialt och även om Linda gärna hade kört i den positionen ger hon sig sannolikt efter en bit när Bergh är resolut. Men rygg ledaren på “Bergharn” behöver inte heller vara helt fel och så som Final Dream såg ut senast utvändigt Cab Lane är det inget snack om att hästen duger för dagen.

 

RANKING

A-HÄSTAR

6 VIKENS HIGH YIELD

B-HÄSTAR

12 DIGITAL SUMMIT

10 CAB LANE

B/C-HÄSTAR

4 FINAL DREAM

C-HÄSTAR

1 ELECTRICAL STORM

7 FRANKLIN FACE

9 KAPTAH

8 URGENT CALL

11 MR CLAYTON J.F.

D-HÄSTAR

2 CASANOVA SISU

3 MONFALCONE

5 SUPER PHOTO BOOD

 

     AVDELNING 6

       SPETSANALYS

2 Pleasure For Cash kan öppna när han har aktionen med sig fullt ut, men är ingen raket och det kommer att laddas utifrån. Björn Goop har fått bra snurr på 4 Rally Hans tidigare, men hästen har knappast gjort sig känd som någon blixt och känns inte som ett jättehett spetsbud trots Goop även om chansen finns från spår mitt bakom bilen. Jag tycker istället att 6 Dwayne Zet är den som visat prov på bäst startsnabbhet här och han bör ha ganska god chans att forceras till ledningen. Vem som når rygg ledaren är jättesvårt att säga, men sköter sig 8 Mas Capacity är det inte otänkbart att Jorma laddar ordentlig och då kan smita ned i rygg ledaren. Den positionen har varit en framgång för hästen tidigare.

 

SPETSFAVORIT: 6 DWAYNE ZET

 

RYGG LEDAREN: 8 MAS CAPACITY

 

SEKUNDÄRA SPETSHÄSTAR

 

2 PLEASURE FOR CASH

4 RALLY HANS

 

       LOPPANALYS

Lurigt lopp där jag dock har lite känsla för att 6 Dwayne Zet kan köra sig till ledningen och då ska han bli svårfångad. Det är en stark och rejäl häst som dock inte alltid har varit särskilt enkel att ha att göra med och senast felade han bort sig i volten. Hästen är obesegrad från spets på fem försök och den längre distansen är inga problem. Han höll strålande utvändigt Power i derbykvalet för att ta ett exempel.  Redén låter belåten med var han har sin häst för dagen och han är säkert revanschsugen efter missödet senast.

 

4 Rally Hans fick det som väntat tufft senast, men det var också mot övermakten då han ställdes mot en barfotatravande Global Undecided som var precis så där bra som han är när han levererar på topp. Då är det inte många hästar i silverdivisionen som rår på Nurmos monster, men nu slipper de honom då han tog klivet upp i guld. Rally Hans serverades dock ett förnämt lopp i andraspår av Örjan och plockade tredjeplatsen efter att Ubiquarian Face och Beartime galopperat bort sig. Kollar vi på klockan ser vi att Rally Hans avslutar 1.10,5/1000 med 1.09,7/800, vilket är mycket starka papper och att Linder då dessutom nämner att han kom in med vilopuls efter det loppet, ja då inser man ju att hästen har ett par enorma lungor. Goop upp nu och han har kört hästen två gånger tidigare. Han fick bra fart på honom förra våren i ett Margareta-lopp, då som trea bakom Ultion Face och Digital Summit. Noterbart är även att hästen öppnade rätt vettigt då. Travsäker, toppform, toppkusk, står distans. Det är klart att ekipaget ska räknas mycket tidigt!

 

8 Mas Capacity kan mycket när han fungerar fullt ut, men tyvärr har han strulat till det till och från under karriären. Det visade han även senast då det blev det galopp från samma startspår som han har nu. Överlag är han dock mer pålitlig nu än tidigare i karriären. Har Jorma hästen med sig kan han ladda framåt och då flera hästar invändigt inte tillhör den snabbaste kategorin initialt finns viss chans att kunna komma ned långt fram direkt. Mitt huvudscenario är att han når ledarryggen på Dwayne Zet och det vore högst fördelaktigt då han trivs bäst på innerspåret. Att få fritt bakom Örjan kräver lite tur, men löser det sig bör han vara med i striden och till en inte särskild hög procent är ekipaget ett givet streck.

 

Sedan är jag väl medveten om att nummer 2 Pleasure For Cash är en häst med en väldigt hög högstanivå och han är ganska snabb ut om han kan laddas iväg ordentligt. Spår långt in för den här hästen är dock inte optimalt, även om han höll ut konkurrenterna senast. Men nu är det tuffare och snabbare “lördagshästar” emot och det kan bli jobbigt. Oavsett så kan han nog utmana även från kön då det rör det sig som sagt om en kapabel herre och anledningen till att aktionen såg lite märklig ut senast var då han gick med en specialsko på grund av en tidigare hovböld. Nu blir det barfota runt om vilket är en väldig skillnad och nog ska han räknas. Men han blir också ganska hårt betrodd och jag ser honom mer som en av flera.

 

RANKING

A-HÄSTAR

6 DWAYNE ZET

4 RALLY HANS

B-HÄSTAR

8 MAS CAPACITY

2 PLEASURE FOR CASH

B/C-HÄSTAR

12 SPEEDY TILLY

C-HÄSTAR

9 MCGARRET

7 DIGITAL CLASS

5 ZIZOU

1 ACCOLADE

D-HÄSTAR

3 JOSEPH BOKO

10 G.R.J.´S WOLVERINE

11 CELINN PALEMA

 

     AVDELNING 7

       SPETSANALYS

3 Elian Web är så klart given att ha med som spetsbud när det nu är riktigt läge för tät. Men nämnas bör ändå att han är lite överskattat startsnabb. Jag tror inte att han tar sig förbi 2 Remarkable Feet av egen kraft sida vid sida, men Westholm söker ryggen på denne. Det gäller dock att Jorma lyckas hålla ut 6 Västerbo Grosbois för Pöllänens häst är väldigt kvick och en faktor i spetsstriden.

 

SPETSFAVORIT: 3 ELIAN WEB

 

RYGG LEDAREN: 2 REMARKABLE FEET

 

SEKUNDÄRA SPETSHÄSTAR

 

6 VÄSTERBO GROSBOIS

5 NADAL BROLINE

 

       LOPPANALYS

3 Elian Web var svårt sjuk för ett tag sedan, men återhämtade sig och har tränat, samt matchats tillbaka mot formen. Nu låter det väldigt bra från stallhåll och som det känns kan vi vänta oss en stark prestation och de sörjer knappast över spårlottningen. Här får Jorma ladda vad som går för att komma till tät och i den positionen körs hästen som brukligt. Han biter ifrån sig bra från den positionen men har också fått bluffa bort loppen några gånger. Det är klart att det kan gå om formen sitter där fullt ut och om han får fuska bort en hel del även nu, men jag är inte så säker på att han får det och över 2640 meter kan det sista halvvarvet bli jobbigt mot tuffare hästar. Jag spelar emot och tror klart mest på en annan, men Elian nonchaleras ej där bakom på läget, rapporterna och det faktum att han höll rätt bra från dödens på Heavy Sound senast.

 

Det rör sig då om Pasi Aikos kanon 9 Who´s Who. Det spåddes ju bli Maharajahs arvtagare det här och med åtta miljoner på kontot och triumfer som derbyt och jubileumspokalen kan han i alla fall erkännas som en riktig topphäst, sedan finns det bara en Maharajah. Han hade en väldigt misslyckad sejour i Frankrike efter hösten 2019 där han provade lyckan i B-loppen mot världseliten, men var då inte hundra och drabbades sedan av en sjukdomsbild under vintern vilket gjorde att kommande årsdebut fick dröja lite. När han var tillbaka höll han dock starkt utvändigt Heavy Sound efter ett snabb sistavarv och följde sedan upp det med en seger i ett stayerlopp. Hästen brukar vara i ordning direkt och är väldigt vass när han får gå med i ryggar och spara speeden till 6-700 kvar. I en svag gulddivision tror jag att han visar klassen över den passande distansen och bara är bäst.

 

5 Nadal Broline har blandat och gett en del sedan han återkom till tävlingsbanorna efter över ett års uppehåll och det är klart att det är svårt att därför tro helhjärtat på att han ska räcka nu. Det finns inte jättemycket som talar för det. Men jag tycker ändå att han är värd en liten varning då han nu slipper brodden som han har gått med under vintern och det kan även bli barfota fram. Den gamle hedershästen har tävlat på Romme en gång tidigare och det var för fyra år sedan, även då i april och i samma lopp som nu, Rommeheatet. Hur det gick då, ja hästen spurtade frenetiskt till seger och hann precis innan linjen förbi duellerande Volstead och D.D.´s Hitman. Är hästen i ordning igen och “Börje” kan lifta med till upploppet kan nog spurten bita bra igen.

 

Utöver dessa finner vi 4 Vagabond Bi som klev förbi Elian Web efter ryggresa i debuten och hästen såg fin ut och har säkert gått framåt formmässigt, vilket också behövs för att duga här. Han är stark och rejäl, men jag har väl ändå lite svårt att se honom som någon vinnare här och det är främst ett platsbud.

 

Jag rankar faktiskt 7 Selmer I.H. högre, vilken såg riktigt kraftfull ut när han mosade J.H.Mannerheim från dödens på Umåker. Nu är det skillnad på att glänsa där uppe i norr mot att möta dessa hästarna, men hästen håller väldigt fin form för dagen och är även inbjuden till Seinäjoki. Spåret kunde varit bättre, men Mika får göra det bästa av situationen och med lite tur kan det lösa sig bra.

 

10 Coin Perdu har matchats förnämligt efter att ha varit borta länge från tävlingsbanan och Svante är noga med att ge honom tid vilket är sunt. Han behöver kanske ett tag till innan han rår på dessa och framför allt blir det tufft med skor på hovarna. Han har travat barfota tre gånger i karriären och då bland annat i fantomloppet som tvåa bakom Villiam i kriteriet på 1.12,1, över aktuell distans. Sedan vann han även E3-finalen från dödens utan skor. Han är inte på något sätt borta i det här loppet, men får nog ändå svårt att vinna och vi ger honom lite ytterligare tid och inväntar den dagen då Svante känner att hästen är mogen ett skoryck igen. Då kan det bli åka av!

 

RANKING

A-HÄSTAR

9 WHO´S WHO

B-HÄSTAR

3 ELIAN WEB

5 NADAL BROLINE

B/C-HÄSTAR

7 SELMER I.H.

4 VAGABOND BI

10 COIN PERDU

C-HÄSTAR

11 ON TRACK PIRATEN

12 HAWK CLIFF

6 VÄSTERBO GROSBOIS

D-HÄSTAR

2 REMARKABLE FEET

1 ORDER TO FLY

8 SIR HENRY P.HILL

 

Örjan Kihlström och 9 WHO´S WHO tippas i V75-7.
Olle Berntsson

Olle Berntsson

Travexpert