Sporttjänstens VM-ranking
GULDRUMMET

Sporttjänstens VM-ranking

för 1 år sedan

På fredagen brakar hockey-VM igång. Det blir en speciell turnering och "full koll" är ovanligt viktigt. VM-veteranerna på Sporttjänsten presenterar här snabba tankar om samtliga 16 lag!

--

Ovanligt få NHL-proffs och på många sätt en stökig uppladdning (fortfarande oklart om publik kommer släppas in) - men idag kör ändå hockey-VM igång. Kanske inte tidernas hetaste och bästa VM att vänta rent hockeymässigt men här sysslar vi med spel och då är turneringen högintressant. Fina möjligheter att skaffa sig ett försprång. Vi tar några kort ord om samtliga gäng, i rankingformat.
 

16. Italien. Solklart att placera dessa sist. 5-48 i målskillnad vid förra VM och man borde absolut åkt ut redan då. Flera spelare från den usla "alpligan". Kommer inte göra många mål alls - men då motståndarna överlag saknar världsklasspets denna gång kan man väl åtminstone hålla siffrorna hyggligt nere några gånger.
 

15. Storbritannien. Något av ett brittiskt hockeyunder för några år sedan. Landslaget nådde VM och ett par klubblag gjorde några bra resultat i CHL. Men nej, ingen utveckling som kommer fortsätta. Nästan hela truppen hämtas från den inhemska ligan och den är skräp. En spelare (Duggan) har spelat i Sverige denna säsong - i Segeltorp. Det sammanfattar nivån rätt bra.
 

14. Kazakstan. Ett speciellt landslag. Man är glada i att dela ut medborgarskap till utlänningarna i KHL-klubben Barys. Svenske backen Svedberg ska nu spela VM - dock inte keepern Henrik Karlsson, som lämnar landet. Ett minus. Var bättre för några år sedan då importerna med Dawes i spetsen höll toppklass. Inget succé-VM på gång men ändå ett samspelt, hyggligt lag. Klarar sig enkelt kvar i alla fall.
 

13. Norge. Vi rankar ner Norge. "Den gyllene generationen" har passerat zenit. Visst, bröderna Olimb är kvar och såväl vettiga målvakter som starka backar hämtas från SHL men totalt sett för blekt och ofarligt när Thoresen och Zuccarello saknas. Vi är klart opeppade på detta Norge.
 

12. Danmark. Få lag är lika beroende av att få hem sina stjärnor som Danmark. Denna gång är exakt noll NHL-spelare på plats och då blir Danmark snabbt trist. Det ska ändå sägas att man har en rätt bra Europa-stomme numera. Mikkel Bödker och Nicklas Jensen är fina namn och backsidan innehåller flera bra SHL-namn. Absolut ingen toppad dansk upplaga men stabila prestationer ändå att vänta.
 

11. Tyskland. I Leon Draisaitl har Tyskland en av världens bästa spelare men han är ju inte med och därmed dör drömmarna. Den som vill peka på OS-silvret 2018 får förstås göra det - konkurrensen är trots allt hårdare denna gång och vi har svårt att se succén. Det ska ändå understrykas att Tyskland är en hockeynation på rätt väg och Rögle-backen Seider är inte det enda namnet att hålla ögonen på. Men nej, totalt sett för svagt för att hitta betydande segrar.
 

10. Vitryssland. Skulle arrangera VM men så blev det ju inte på grund av oroligheterna i landet. Mestadels KHL-spelare från fler klubbar än vanligt, inte bara Dinamo Minsk längre - det är nog bra. "Importer" som Bailen, Prince och veteranen Platt bidrar och en Kostitsyn-broder (Sergei) hänger kvar. Ser mer ordinarie ut än de flesta och Vitryssland kan ställa till med en del, även om det uteblivna värdskapet kanske dödade en del engagemang.
 

9. Slovakien. Det börjar bli väldigt länge sedan Slovakien klev in i VM som en "medaljoutsider". Trist utveckling under många år och glansdagarna i början av 2000-talet med massor av världsnamn är ruskigt avlägsna. Nåja, firma Hrivik/Cehlarik från Leksand noteras och ett gäng unga stortalanger får chansen. Att de största nationerna ser mer beskedliga ut denna gång drar upp Slovakiens möjligheter en del men överlag ett spretigt, ganska ointressant lag.
 

8. Lettland. Värdnationen hoppas förstås på att publik släpps fram men totalt sett är ju detta inget normalt VM, fick turneringen sent och hemmafördelen känns inte superstor. Vi tycker ändå att Lettland kan snackas upp en del: kanske det lag som är mest ordinarie sett till en normal VM-turnering. Har ju stommen i KHL, främst då Dinamo Riga, och det börjar bli sista dansen för gubbar som Daugavins, Redilhs, Dzerins och superbegåvade Darzins. Örebros målskytt Abols ska också nämnas. Keepern Kivlenieks har testat NHL denna säsong och håller han ihop kan Lettland ha ett lyckat hemma-VM på gång.
 

7. Finland. Vi är lite sugna på att ranka ner Finland - så då gör vi väl det, då. Världsmästare 2019 men man ska inte glömma vilken fet skräll det var. Vi vet vad vi får av Finland: bra målvaktsspel, bra coaching (Jalonen kvar) och den där sisun - men materialet känns tämligen ointressant. Ruotsalainen, Björninen och några till, visst, kryddat med ledarskap från Anttila och Kontiola men inga succévibbar denna gång. Ut i kvarten vårt utgångstips.
 

6. USA. Trenden har varit att USA skickat allt starkare VM-lag, med Kane och gänget - men det har som bäst blivit en bunt bronsmedaljer. Nu ser VM-truppen mer ut som "förr i tiden". Visst är det mestadels NHL men den som letar supernamn kommer bli besviken - med all respekt för såna som Labanc, Garland och Robertson. Veteranerna Abdelkader och Boyle bidrar med sitt men nej, detta blir inte året då USA når efterlängtad VM-final.
 

5. Schweiz. När katten är borta dansar Schweiz på bordet. Lite så. Har inte fått hem sina allra bästa (Josi, Fiala, Niederreiter) men jämfört med andra lag får Schweiz ändå vara rätt nöjda med NHL-skörden. Hischier kommer sugen efter en skadesäsong och Kurashev värd att hålla ögonen på. Gott om rutin, i regel bra målvaktsspel och ett samspelt, svårforcerat lag. Schweiz spelade VM-final 2013 och 2018 och man kan säga så här: det vore en mindre skräll om Schweiz går till final denna gång.
 

4. Sverige. Jo, vi vet läget och alla förutsättningar - men nog hade väl Garpenlöv ändå hoppats på en vassare NHL-bunt än detta (Kempe, Lundeström, Rakell, Sörensen, Olofsson)? Turneringen kan bli ett definitivt genombrott för såna som Lundqvist, Hållander och Wingerli och visst finns en stomme att gilla, med exempelvis Rasmussen, Dahlbeck, Klingberg och Nygren men vi har svårt att se någon svensk landa topp-5 i poängligan och är heller inte helt bekväma med målvaktssituationen (Reideborns supersäsong till trots). Semifinal och kanske en bronspeng, då har Sverige gjort det bra.
 

3. Kanada. Väldigt stjärnfattigt och det går absolut att småsåga Kanadas trupp. Nån liten bit extra rutin borde väl gått att hitta? Samtidigt gillar vi att det är ungt och äregirigt - och det går att se Kanada göra någon typ av "resa" och växa sig härligt starkt. I Gallant har man en dundercoach och vi nämner också lagets General Manager: Roberto Luongo, en av NHL-historiens största "good guys". Där har man skapat förutsättningar för ett bra klimat och tar spelare som Comtois, Brown och Hagel chansen att skina kan det bli rätt bra, trots allt.
 

2. Ryssland. "Egentligen" borde detta VM vara som upplagt för Ryssland. Det är halv hemmaplan och ovanligt lite NHL innebär ju ökat KHL-fokus. Har fått hem ett antal starka NHL-namn, främst på backplats, och visst är det bra även framåt - men trots allt inte Ovechkin/Malkin/Panarin/Kucherov-spetsen. Heller inte såna som Gusev, Kaprizov eller Shipachyov, spelare som varit "garantier" på VM-nivå. Nu är det namn som Okulov, Slepyshev, Burdasov och Grigorenko som ska göra det - inte alls illa men inte tillräckligt för att vi ska skrika ut guldet.
 

1. Tjeckien. Ett alldeles lagom fräckt guldtips! Tjeckien har inte vunnit guld sedan 2010 eller medalj sedan 2012 men bättre läge än på väldigt länge nu. Är såklart också försvagat jämfört med "den perfekta upplagan" - men inte lika tydligt som konkurrenterna. Har mestadels tagit hem unga, sugna namn från NHL och såna som Chytil, Zadina och mer etablerade Vrana och Hronek kan verkligen gilla chansen. Sedan är Europa-stommen mycket bra. Vi är väldigt svaga för såna som Sekac och Kovar. Målvakten Hrubec förde Avangard Omsk till Gagarin Cup och det finns mycket know-how i den tjeckiska organisationen. Tjeckien borde verkligen gilla läget - det gör i alla fall vi!

--

 

Vi kommer öppna andelar till VM-hockeyn varje dag och kommer hårdbevaka - haka gärna på!

 

Sporttjänstens Hockeybomb - 160 kr.

Sporttjänstens VM-special - 120 kr.
 

Sporttjänsten

Sporttjänsten

Tipstjänst